Great Depression / Marea Criza Mondiala

Cand ne gandim la marea criza din anii 30 parca ni se pare o poveste. In ziua de azi, confortul este ceva normal si ne-am obisnuit asa de bine cu el incat este imposibil sa ne vedem in situatia dramatica de a nu avea ce pune pe masa sau unde pune capul jos.great depression

Recent am urmarit un documentar echilibrat – zic eu – despre situatia economica actuala. (Crash: The Next Depression).  M-au socat asemanarile intre contextul actual si  situatia din anii 1929-1940.

M-am tot intrebat si am auzit pareri multe despre cauzele acestei crize. Unii il acuza pe Bush, altii pe bancheri si grupurile care conduc lumea. Parerea mea e ca problema rezida mult mai adanc, in mine si tine, in toti oamenii: LACOMIA.  Si in ’30 surparea economica apare pe fondul dorintei de castig rapid (bursa, etc). Oamenii nu mai asculta de intelepciunea Bibliei care spune ca un castig nemuncit se duce ca nisipul printre degete. Societatea actuala vrea  sa traiasca in lux acum! chiar daca nu isi permite. Consecintele le simtim si le vom trai mai aspru in urmatorii ani.

Unele voci o sa spuna ca nu e chiar asa neagra, acum avem un sistem mai perfectionat si stim cum sa navigam printre stancile crizei.  Pana acum jumatate de an am crezut si eu asta, dar greselile carmacilor si pagubele enorme (incredibile) mi-au schimbat complet parerea. Suntem deja la inceputul unei crize similare cu anii 30.

Suna alarmist, extremist, si alte cele – asa se si vrea acest mesaj. Daca urmarim evenimentele si indicatorii economici/sociali, vedem ca lucrurile se duc hotarat in jos. E momentul sa ne trezim din avantul cheltuitor dupa confort si sa ne pregatim pentru ‘supravietuire’.

Ce ar trebuie sa facem fiecare din noi in fata unei astfel de situatii? Sa ne pregatim. Cum? grea intrebare.

Primul lucru ar fi sa ne intoarcem la valorile Bibliei si la relatia cu Dumnezeu. In situatii ca acestea vedem cat de inselatoare este nadejdea in umanism si intelepciunea omeneasca. Tehnologia si descoperirile stiintifice nu ne scapa din astfel de situatii. Biserica la randul ei ar trebui sa se pregateasca pentru criza. In vremuri ca acestea oamenii se intorc mai mult catre Dumnezeu, iar biserica trebuie sa fie pregatita sa ii primeasca cu Adevar si paine.

Minimizarea cheltuielilor. Cand perspectiva lipsei unui loc de munca sau a painii pe masa bate la usa, raportarea noastra la obiecte/servicii se schimba radical. Pregatirea unei rezerve financiare este vitala. Putem trai si fara o masina noua sau un TV plasma, ultimul iphone sau laptop. Banul pus azi deoparte poate determina prezentza painii pe masa maine.

Evitarea datoriilor. Situatia va fi din ce in ce mai grea, nu vom putea plati datoriile care acum ni se par achitabile. Daca totusi te afli in datorii, probabil e mai bine sa pui deoparte cash decat sa le platesti integral, cum zice americanul ‘cash is king’ cu atat mai mult in criza. Plateste rata minima la datorie si restul salveaza cash.

Bani la saltea si in conturi asigurate de stat. Cash-ul e foarte util in cazuri extreme; vorba bunicii, bani albi pentru zile negre. Suntem aproape de zilele negre.

Independenta de retea. Curentul, gazul, telefonul, internetul, cablu-tv pot deveni servicii pe care nu ni le putem permite in viitor. Evitarea contractelor pe termen lung cu penalizari reducerea costurilor de operare. Instalarea de generatoare de energie (dar astea costa mult).

Meseria. Doctori, asistente, profesori, politisti si alte meserii similare nu sunt asa volatile in criza. Daca ai posibilitatea indreapta-te spre una din ele.

Proverbele lui Solomon:

„Aceasta este soarta tuturor celor lacomi de cîştig: lăcomia aduce pierderea celor ce se dedau la ea.” Proverbe 1:19

„Atunci mă vor chema, şi nu voi răspunde; mă vor căuta, şi nu mă vor găsi. Pentrucă au urît ştiinţa, şi n’au ales frica Domnului, pentrucă n’au iubit sfaturile mele, şi au nesocotit toate mustrările mele.De aceea se vor hrăni cu roada umbletelor lor, şi se vor sătura cu sfaturile lor. Căci împotrivirea proştilor îi ucide, şi liniştea nebunilor îi pierde; dar cel ce m’ascultă va locui fără grijă, va trăi liniştit şi fără să se teamă de vreun rău.” Proverbe 1:28

Comorile cîştigate pe nedrept nu folosesc, dar neprihănirea izbăveşte dela moarte. Domnul nu lasă pe cel neprihănit să sufere de foame, dar îndepărtează pofta celor răi. Cine lucrează cu o mînă leneşă sărăceşte, dar mîna celor harnici îmbogăţeşte. Cine strînge vara, este un om chibzuit, cine doarme în timpul seceratului este un om care face ruşine. Pe capul celui neprihănit sînt binecuvîntări, dar gura celor răi ascunde sîlnicie. Pomenirea celui neprihănit este binecuvîntată, dar numele celor răi putrezeşte.” Proverbe 10:2

Reclame

~ de chipuitorul pe martie 26, 2009.

4 răspunsuri to “Great Depression / Marea Criza Mondiala”

 1. […] Great Depression / Marea Criza Mondiala […]

 2. Multumim pentru sfaturile Dvs. sunt minunate si binevenite intr-o vreme ca aceasta.

  Sa aveti binecuvantarea lui Dumnezeu in toata lucrarea ce o faceti .

  Doresc sa-mi trimiteti si mie pe mail mai multe despre acest subiect.

  Va multumesc.

 3. Chiar suna…alarmist, extremist, si alte cele.

 4. Interesant de citit
  http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Depression
  pentru a vedea extremele cauzate de criza din 1929. Cea mai dureroasa e nazismul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: